piątek, 21 lutego 2014




Paluszki wegan z pesto i pomidorami.

Oto przepis na pyszne i co najważniejsze zdrowe paluszki.
Nowość tkwi w tym, że nie potrzebujemy jajek!


Ciasto na paluszki:

Oto składniki dla dwóch osób:
750 gr ziemniaki,
200- 250 gr biała mąka,
2 łyżki płaskie mąka z ciecierzycy.
 Ugotować na parze ziemniaki ze skórką. Rozgnieść jeszcze ciepłe ziemniaki, dodać dwa rodzaje mąki, sól i odstawić na poł godzinki. 
Następnie przygotować „ węże” i pokroić je na rozmiar paluszków.

Pesto:

50 gr orzechy włoskie,
Kilka liści bazylii lub pietruszki,
Olej z oliwek,
Odrobina czosnku,
Sól.
Zmiksować wszystkie składniki.

Małe pomidory lekko podgrzane na patelni lub na grillu.

Ugotować paluszki, odcedzić, doprawić pestem, pomidorami i olejem oliwkowym.

  Smacznego i zdrowego obiadu!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz