Przepis
Składniki na spód :110 g zmiksowanych orzechów włoskich lub laskowych
200 g daktyli
40 g kakao w proszku
łyżeczka wanilii
szczypta soli
wiórka kokosowe
Składniki na krem :
360g orzechów nerkowca
360g orzechów nerkowca
160g bananów
75g daktyli
40g kakao w proszku
30g syropu z agawy
3 łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki wanilii
szczypta soli
2-3 łyżki wody ( w zależności ).
Namoczyć nerkowce przez co najmniej sześć godzin przed rozpoczęciem .
Przygotować spód mieszając wszystkie składniki w takiej kolejności, w jakiej zostały zapisane .
Otrzymane ciasto włożyć do okraglej formy z otwarciem wysypanej wiórkami kokosowymi aby uniknąć przyklejenie się do spodu i umieścić bezpośrednio w lodówce.
W międzyczasie przygotować krem.
Wypłukać nerkowce następnie zmiksować, dodając pokrojone banany , daktyle i inne składniki .
Jeżeli krem jest za bardzo gesty dodać jedną lub dwie łyżeczki wody .
Rozprowadzić krem na spodzie ciasta i pozostawić w lodówce na na co najmniej trzy godziny przed spożyciem.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz