czwartek, 23 stycznia 2014

Urodzinowy tort czekoladowy

W dniu moich urodzin oto tort zrobiony wyłącznie ze świeżych składników, bez dodatku maki , jajek i  tłuszczy. W zimie miałam ochotę na coś czekoladowego .

_MG_5070_header_01

Przepis 

 Składniki na spód :
110 g zmiksowanych orzechów włoskich lub laskowych
200 g daktyli
40 g kakao w proszku
łyżeczka wanilii
szczypta soli
wiórka kokosowe

Składniki na krem :
360g orzechów nerkowca
160g bananów
75g daktyli
40g kakao w proszku
30g syropu z agawy
3 łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki wanilii
szczypta soli
2-3 łyżki wody ( w zależności ).

  Namoczyć nerkowce przez co najmniej sześć godzin przed rozpoczęciem .
Przygotować spód mieszając wszystkie składniki w takiej kolejności, w jakiej zostały zapisane . 
Otrzymane ciasto włożyć do okraglej formy z otwarciem wysypanej wiórkami kokosowymi aby uniknąć przyklejenie się do spodu  i umieścić bezpośrednio w lodówce.
W międzyczasie przygotować krem.
Wypłukać nerkowce następnie zmiksować, dodając pokrojone banany , daktyle i inne składniki . 
Jeżeli krem jest za bardzo gesty dodać jedną lub dwie łyżeczki wody .
Rozprowadzić krem na spodzie ciasta i pozostawić w lodówce na na co najmniej trzy godziny przed spożyciem.
  Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz