10 Powodów by odstawić natychmiast cukier.
Większość osób nie wyobraża sobie życia bez cukru.Znajduje się on wszędzie, w postaci widocznej i ukrytej w wielu przetworach żywnościowych, takich jak chleb, wino czy napoje. Czy znamy ten biały, pozornie niewinny produkt, zwany również „ białą trucizną”?
W swojej książce " Taniec z diabłem ", G. Schwab opisuje, w jaki sposób produkuje się biały cukier. W początkowej fazie sok cukrowy, pochodzący z buraków lub trzciny cukrowej, jest poddawany skomplikowanym przetwarzaniom przemysłowym, następnie jest oczyszczany wodorotlenkiem wapnia, co powoduje utratę i niszczenie substancji organicznych, białek, enzymów i minerałów. Aby usunąć nadmiar wapna, sok cukrowy poddaje się działaniu dwutlenku węgla. Biały kolor cukru otrzymuje się usuwając ciemny kolor kwasem siarkowym. Produkt poddaje się następnie gotowaniu, chłodzeniu, krystalizacji i wirowaniu. W drugim etapie obróbki cukru odbarwia się żółtawy kolor błękitnym barwnikiem pochodzącym ze smoły, (substancja rakotwórcza). Końcowy produkt to biała substancja krystaliczna, czyli rafinowany biały cukier, który czeka na nas na półkach sklepu.Co pozostało z ciemnego soku, bogatego w witaminy, minerały, enzymy, elementy, które powinny dać nam energię i zdrowie? Nic!
Oto dziesięć powodów, by unikać cukru.
1) Cukier to puste kalorie, które nie odżywiają organizmu, lecz wyczerpują go, odbierając witaminy i minerały.
2) Cukier powoduje ( placca dentale), zapalenia dziąseł i próchnicę.
3) Cukier prowadzi do otyłości nie tylko, dlatego, że ma dużo kalorii, ale dlatego, że popycha do ciągłego jedzenia, nie nasycając.
4) Cukier jest rozpoznany przez organizm, jako zastrzyk dożylny, powodując stan alarmowy całego systemu gruczołowego: trzustki, wątroby i nadnerczy.
5) Cukier, czyli wszystkie węglowodany i skrobie gotowane, zabierają miejsce pożytecznym cukrom, takim jak naturalna fruktoza owoców, na które każdy z nas ma wielką potrzebę.
6) Cukier zachowuje sią jak czysty narkotyk, który powoduje uzależnienie. Oferuje on maksymalną szczytową wydajność a następnie negatywną depresję.
7) Cukier zaburza równowagę biologiczną organizmu człowieka, osłabiając układ odpornościowy i powodując rozwój grzybicy, jakiej jak Candida albicans.
8) Cukier jest bezwartościowym substytutem naturalnej i świeżej żywności.
9) Cukier zwiększa ogólny poziom trójglicerydów (tłuszczów) w układzie sercowo-naczyniowym.
10) Cukier psuje poczucie smaku, przeszkadzając docenić subtelne i delikatne smaki naturalnych produktów spożywczych.
Zródło: blog V. Vaccaro.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz