niedziela, 2 marca 2014

 Dieta witariańska.

Odżywianie się owocami i warzywami surowymi, czyli co nieco o witarianach.


Kto to jest witarianin?
Witarianin to osoba, która wyklucza ze swojej diety żywność poddaną obróbce termicznej przekraczającej 40 stopni, przekonana o tym, że gotowanie niszczy enzymy, minerały i składniki odżywcze.

Dlaczego warto być witarianinem?
Człowiek gotował swoje jedzenie przez tysiące lat. Jednakże za pomocą odkryć archeologicznych takich jak np. Burgos ( Hiszpania) wiemy, że człowiek przebywa na Ziemi od około 300 tysięcy lat i jest biologicznie i fizjologicznie " zaprogramowany " by jeść bez użycia ognia w taki sam sposób jak wszystkie inne zwierzęta. 
W sprzeczności z naturalnymi zasadami obecny sposób odżywiania się ma swoje skutki, które możemy łatwo zaobserwować: żadne inne zwierzę na tej planecie gotuje własne jedzenie i żadne inne stworzenie, z wyjątkiem ludzi ( i zwierząt, które zostały udomowione) cierpi z powodu chorób tak jak my.

Temperatura przyczynia się do zmiany struktury molekularnej żywności, co czyni mniej użyteczne składniki odżywcze. Gotowane jedzenie i szczególnie jedzenie przemysłowe jest mniej strawne niż surowe jedzenie. Wszystko, co spożywamy powinno być strawione lub przechowywane a pozostałości muszą być wyeliminowane, jako odpad. Stałe spożywanie denaturowanej żywności wytwarza nadmiar odpadów, którego narządy odpowiedzialne za eliminacje nie są w stanie wydalić, co oznacza, że te odpady zostaną przechowywane wewnątrz organizmu. Proces takiego nagromadzenia powoduje ogólny stan zatrucia organizmu a co za tym idzie powstanie chorób. Prawidłowo wybrana żywność, która nie uległa denaturacji odżywia nasze komórki w niezbędne składniki, tak jak w przypadku wszystkich innych żywych organizmów.

Co jada witarianin?
Osoba, która wybrała ten sposób odżywiania się spożywa przede wszystkim surowe owoce, warzywa, orzechy i nasiona. Zrównoważona dieta jest złożona w 75-80% z owoców, w 10-20 % z warzyw ( bardzo ważne są te liściaste w zielonym kolorze) oraz w 5 % z orzechów i nasion. Wiele ludzi, którzy przechodzą od tradycyjnej diety na surową żywność w okresie przejściowym jedzą dużo owoców suszonych lub przesadzają z przyprawami, aby czuć trochę mniej brak tego, co jedli wcześniej.
Początkowo, jest normalne, aby jeść dużo, bo czuje się brak poczucia "pełni " i " satysfakcji “, które dawało nam gotowane jedzenie. Po czasie jednak, ta potrzeba zanika.
Często mamy tendencję do przejadania się, ponieważ jelita naszego organizmu nie są przyzwyczajone do przyswajania składników pokarmowych. Jeśli kosmki jelitowe, przez które wchłaniamy substancje, są zatkane odpadami żywności, nasz organizm nie będzie prawidłowo odżywiony i będzie ciągle wysyłał sygnały informujące  nas, że musimy znowu jeść, w desperackiej próbie uzyskania składników odżywczych, których potrzebuje. Więc ostatecznie będziemy niedożywieni, nawet, gdy jemy zbyt dużo. Dieta oparta na żywności, która jest genetycznie zaprogramowana dla nas umożliwia prawidłowe odżywianie, oczyszczenie i stopniowo  otwarcie kosmek jelitowych pozwalając na wchłanianie substancji odżywczych.
Automatycznie, organizm zacznie potrzebować mniej jedzenia.
Wiele razy nie jemy, dlatego, że jesteśmy głodni, jemy z nudów albo, dlatego, że jesteśmy uzależnieni od niektórych nawykowych pokarmów.
Prawdziwy głód składników odżywczych wymaganych przez organizm może zostać zaspokojony jedynie jedząc żywność biologicznie odpowiednią. Polecane jest spożywanie tylko jednego typu posiłku na raz, ponieważ każdy pokarm wymaga innego środowiska chemicznego do trawienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz